Главная | Случайная
Обратная связь

ТОР 5 статей:

Методические подходы к анализу финансового состояния предприятия

Проблема периодизации русской литературы ХХ века. Краткая характеристика второй половины ХХ века

Ценовые и неценовые факторы

Характеристика шлифовальных кругов и ее маркировка

Служебные части речи. Предлог. Союз. Частицы

КАТЕГОРИИ:






тақырып. Қоғамдық ұдайы өндірістегі қаржының мәні, функциялары және рөлі 3 страница




7. Сақтандыру - бұл:

А. Қоғамдық өнімнің құнын және ұлттық байлықтың бір бөлігін бөлу және қайта бөлу туралы ақша қатынастары

В. Экономиканы, әлеуметтік-мәдени мұқтаждықтарды қаржыландыруға арналған ақша қатынастарымен көрінетін экономикалық категория

С. мемлекеттік билік органдардың қармағына уақытша бос ақша қаражаттарын жұмылдырумен байланысты пайда болатын несие қатынастардың жиынтығы

D. Қорлардың ұйымдық дербестігі негізінде кешенді пайдаланылатын бірқатар қоғамдық қажеттіліктерді қаржыландыру үшін тартылатын қаржы ресурстары

E. Шаруашылық жүргізуші субъектілерге келтірілген мүмкін болған зиянды жағдайлардың салдарына байланысты ақша жарналары есебінен мақсатты тұйық қайта бөлгіштік қатынастардың жиынтығы

8. Мемлекеттік несие:

А. Қорлардың ұйымдық дербестігі негізінде кешенді пайдаланылатын бірқатар қоғамдық қажеттіліктерді қаржыландыру үшін тартылатын қаржы ресурстары

В. Шаруашылық жүргізуші субъектілерге келтірілген мүмкін болған зиянды жағдайлардың салдарына байланысты ақша жарналары есебінен мақсататты тұйық қайта бөлгіштік қатнастардың жиынтығы

С. Экономиканы, әлеуметтік-мәдени мұқтаждықтарды қаржыландыруға арналған ақша қатнастарымен көрінетін экономикалық категория

D. Мемлекеттік билік органдардың қармағына уақытша бос ақша қаражаттарын жұмылдырумен байланысты пайда болатын несие қатынастардың жиынтығы

E. Қоғамдық өнімнің құнын және ұлттық байлықтың бір бөлігін бөлу және қайта бөлу туралы ақша қатынастары

9. Қоғамдық бірлестік - бұл:

А. Азамттар мүдделерінің бірлігі негізінде біріккен ерікті құрылым

В. Шаруашылық жүргізу әдісі

С. Қорлардың ұйымдық дербестігі негізінде кешенді пайдаланылатын бірқатар қоғамдық қажеттіліктерді қаржыландыру үшін тартылатын қаржы ресурстары

D. Мемлекеттік билік органдардың қармағына уақытша бос ақша қаражаттарын жұмылдырумен байланысты пайда болатын несие қатнастардың жиынтығы

E. Экономиканы, әлеуметтік-мәдени мұқтаждықтарды қаржыландыруға арналған ақша қатынастарымен көрінетін экономикалық категория

10. Коммерциялық есеп - бұл:

А. Мемлекеттік билік органдардың қармағына уақытша бос ақша қаражаттарын жұмылдырумен байланысты пайда болатын несие қатынастардың жиынтығы

В. Шаруашылық жүргізу әдісі

С. Азаматтар мүдделерінің бірлігі негізінде біріккен ерікті құрылым

D. Мемлекеттік билік органдардың қармағына уақытша бос ақша қаражаттарын жұмылдырумен байланысты пайда болатын несие қатнастардың жиынтығы

E. Дұрыс жауабы жоқ

Жауаптары:

1. C

2. D

3. B

4. A

5. B

6. C

7. E

8. D

9. A

10. B

 

 

«Қаржы» пәнінен тестер:

3-тақырып. Қаржы саясаты және қаржы механизмі

1. Қаржы құралы:

А. Эмитентке қатынасы бойынша мүліктік куәландыратын құжат

В. Эмитентке қатынасы бойынша мүліктік құқықты куәландыратын құжат

С. Борыштық қолхат түрінде ұсынылған, ақшалы құжат

D. Тауарлы-ақшалы құжат

E. Мүліктік құқықты куәландыратын ақшалы құжат

2. Қор биржасындағы сіздің компанияңыз клиент есебінен оның тапсырмасы бойынша бағалы қағазды сатты. Ол қандай табыс көзін алады?:

А. Бағалы қағаздың номиналдық құнының жоғарлауы нәтижесіндегі пайда

В. Бағалы қағаздың курстық құнының жоғарлауы нәтижесіндегі пайда

С. Коммисиондық ақы

D. Андерайтингттік ақы

E. мәміледе бекітілген тұрақты пайыз мөлшері

3. Фьючерстік мәміле:

А. Мәміледе бекітілген тұрақты бағамен сату және сатып алу міндеттемесі

В. Тек қана сату міндеті

С. Тек қана сатып алу міндеті

D. Мәміледе бекітілген тұрақты бағамен сату және сатып алу құқығы

E. Тек қана сатып алу құқығы

4. Қазіргі кездегі биржаның басты ерекше қызметі :

А. Тек қана тауарлармен сауаданы жүргізу

В. Тек қана бағалы қазаздардан сауданы өткізу

С. Сұраныс пен ұсынысты кездестіру

D. Тауарды өткізу шаруаның ең басты каналы болу

E . Дұрыс жауабы жоқ

5. ҚР қор биржасындағы операцияларды кімдер жүргізеді:

А. Кез келген бағалы қағазды сатушы мен сатып алушы

В. Тек қана қор биржасы мүшесі

С. Тек қана шетел брокерлері

D. Дұрыс жауабы жоқ

E. Кез келген брокерлер мен дилерлер

6. Бағалы қағаздар нарығындағы андеррайтинг дегеніміз:

А. Алғашқы инвестордың арасында бағалы қағаздарды орналастыруды ұйымдастырушы

В. Бұл бағалы қағаздар портфелін басқару

С. Ирвесторлар мен эмитенттің арасындағы қарым-қатынасты реттеу

D. Биржалық котировка

E. Бағалы қағаздар портфелін ықшамды етіп құру бойынша инвестордың қызметі

7. Қор және тауар биржаларында сатып алушылар мен сатушылар арасында мәміле жасау кезінде арада түсетін делдал:

А. Маклер

В. Дилер

С. Брокер

D. Сатушы

E. Инвестор

8. Биржалық котировка:

А. Биржадағы маманның қызметі

В. Клиенттің биржалық тапсырмасындакөрсетілген бағалар

С. Тауарға валюта, бағалы қағазға бағаны жариялы белгілеу

D. Қор биржасындағы бағалы қағаздың орта бағасы

E. Биржадағы бағалы қағаздың бағасын реттеу

9. Жүйелі тәуекел:

А. Диверсификацияланбайтын және төмендемейтін тәуекел

В. Диверсификациялатын тәуекел

С. Төмендетуге мүмкін тәуекел

D. Әртүрлі бағалы қағаз көмегімен төмендейтін тәуекел

E. Дұрыс жауабы жоқ

10. Жүйелі емес тәуекел:

А. Әртүрлі бағалы қағаз көмегімен төмендейтін тәуекел

В. Қор биржасындағы бағалы қағаздың орта бағасы

С. Тауарға валюта, бағалы қағазға бағаны жариялы белгілеу

D Диверсификацияланатын және төмендейтін тәуекел

E. Дұрыс жауабы жоқ

Жауаптар:

1. B

2. C

3. A

4. D

5. E

6. A

7. C

8. C

9. A

10. D

 

«Қаржы» пәнінен криптограмма

4-тақырып. Шаруашылық жүргізуші субъектілердің қаржысы

№1

Д Ө Н Д І Р І С А Д И Т Б Н Д
М Е Н Ш І Р Б А Н Е Е С Ю Р О
Е Ц Р Ы К А П Н К Р О Т Д Л М
М А С С О Ц И А Ц И Я Р Ж Е Т
Л Ө Ш У М Л Т А Л Е Қ А Р Ж Ы
Е Қ О Д И Т Е Т Я Й Й Т Ы З П
К Е Т А К Ц И О Н Е Р Е Г И Я

 

СӨЗДЕР: меншік, өндіріс, акционер, капитал, мемлекет, стратегия, қаржы, бюджет, кредит, қарыз, шот, банкрот, комитет, ассоциация, санкция.

 

№2

П Қ А Р Ж Ы Қ Қ Р К О М И
А Ж Л К О Н Ц Ө С У Б М Т
Й Ы З Ң С Қ Е Ф И Р Ъ Л Е
Е К Д Е П А Р Т А М Е Н Т
Б А С Қ А Ы Н А Ж А К Н С
О Н Р І Р Л А У Д Ө Т С Т
Д Қ Ө С М А Б Д И Т О Р Т

СӨЗДЕР: қаржы, концерн, департамент, фирма, субъект, объект, аудитор, басқарма, банк, жоспарлау, комитет, пайыз.

 

«Қаржы» пәнінен криптограмма

12-тақырып. Экономиканы мемлекеттік қаржылық реттеу

№1

Ж І Ө С У Б В Е Н Ө Ж
Ө К О О П Е Р А Ц И Я
Н І М Ф И Р М А Ж Ұ Ө
Д Р І С З Л Е С А Л А
Р Э К О Н О М И К А А
Р Е С У А Д Л Е К Е Т
Ш З Р Р Р Ы Қ В А Л Ю
Ы Ғ Ы С Е Т Т Е У Е Й

СӨЗДЕР: экономика, мемлекет, нарық, реттеу, сала, фирма, ресурс, кіріс, шығыс, кооперация, субвенция, валюта, өнім, ЖІӨ, ЖҰӨ.

№2

І Қ А Р А Ж Р Е З Е Д
Б Ю Р О Л А Д Р Е Р В
Ә М У Л Ь Т И П Л И К
С А Қ Т А Н С Е И Й А
Е К Е Ө Ж Д К З М И Т
Т Ь Н А Р Ы Р У І Ө О
А Р И Ф К Қ Е Д И Т Р
Д Е В А Л Ь В А Ц И Я

 

СӨЗДЕР: қаражат, мультипликатор, сақтандыру, дискредиция, девальвация, кредит, резерв, бюро, нарық, тариф, бәсеке.

 

«Қаржы» пәнінен тестер:

13-тақырып. Қаржы нарығы

 

1. ҚР бағалы қағазға жатпайтындар:

А. Кепілхат

В. Облигация

С. МЕОКАМ

D Акция

E МЕИКАМ

2. Облигация эмитенттері мыналар бола алады:

А. Мемлекет

В. Коммерциялық банктер

С. Дұрыс жауабы жоқ

D. Муниципалитет

E. Барлық жоғарыда көрсетілген дұрыс

3. Артықшылығы бар акция дауыс беру құқығын:

А. Береді

В. Бермейді

С. Береді, егер бұл акция иесінің шешімі болса

D. Береді, егер артықшылығы бар акция акционерлердің құқықтары бұзылған болса иесінің шешімі болса

E. Дұрыс жауабы жоқ

4. Бағалы қағаздар нарығында жеке тұлға заңды негізде брокердің қызметін атқара алама:

А. Жоқ

В. Ия

С. Бола алады, егер брокерлік қызметті атқаруға лицензиясы болса

D Бола алады, егер банктің акционері болса

E. Бола алады, егер оның көмекшісі болса

5. Облигация дегеніміз:

А. Мемлекеттік бағалы қағаз

В. Тұрақты проценттік табыс мөлшері төленетін ұзақ мерзімді міндеттеме

С. Эмитенттің мүлкінің бір бөлігіне инвестордың жеке меншікті титулы

D. Эмитенттің алдыңғы инвестордың борыштық міндеттемесі

E. Туынды бағалы қағаз

6. Белгілі бір саланы қаржыландырушы кім болып табылады:

А. Брокер

В. Дилер

С. Инвестор

D. Маклер

E. Эмитент

7. Брокер:

А. Заңды тұлға

В. Жеке тұлға

С. Заңды және жеке тұлға

D. Қоғамдық ұйым

E. Бағалы қағаздарды эмиссиялаушы

8. Қор биржасында сауда жүйесіне эмиссияланған бағалы қағаздарды айналысқа жіберу процедурасын қалай атайды:

А. Листинг

В. СВОП

С. Лицензия

D. Хеджирлеу

E. Эмитент

9. Мемлекеттік емес бағалы қағаз дегеніміз :

А. Мемлекеттік емес ұйымдардың шығаратын бағалы қағаздары

В. Кәсіпорынның шығарған бағалы қағаздары

С. Акционерлік қоғамның шығарған бағалы қағаздары

D. Банктер шығарған бағалы қағаздары

E. Жергілікті әкімшілікке бағынышты кәсіпонның шығарған бағалы қағаздары

10. Вексельдің негізгі қатысушылары:

А. Маклер, инвестор

В. Индосант, акцепт

С. Дұрыс жауабы жоқ

D. Трассат, трассант, реминент

E. Трассат, трассант, реминент, индосант

 

Жауаптар:


1. A

2. E

3. B

4. Е

5. В

6. C

7. C

8. A

9. A

10. D


«Қаржы» пәнінен криптограмма

13-тақырып. Қаржы нарығы

№1

І Д Р Қ А К Ц Э К Ф Д
Т О Т О Р І И М А О И
Қ Б И Р Ж А Я И С Р Л
А Л А Ы Ы Ө Ж Т С В Е
Ғ И Г Н Б А Ғ Е А А Р
А М А О А М А Н Л Р Д
З И Ц К А П И Т А Л Т
Э Т И Н Ф Л Я Ц И Я Ы
Я Ц Я С Ұ Р А Н Ы С Қ

СӨЗДЕР: қаржы, биржа, рынок, акция, облигация, баға, қор, форвардтық, инфляция, сұраныс, лимит, сала, қағаз, капитал, эмитент, дилер, касса.

 

№2

Б Н Қ Ө М А Қ Ш А
И О О О А Т А П А
Р М Р Ф К Ж Д Ш Й
Ж И Д И Л Е Р Ы Д
А Н Е С А К Т Л А
І А П Б Р О И Ы Л
Р Л О З И Т В Қ М

 

СӨЗДЕР: дилер, маклер, офис, номинал, депозит, брокер, биржа, қор, актив, тапшылық, пайда, ақша.

 

 

Қаржыға байланысты мақал - мәтелдер

 

1. Ақша жүрген жерде әділдікке де, адалдыққа да орын жоқ.

2. Ақшаны жерден тапсаң да, санап ал.

3. Ақшасы жоқ базардан, ат шалдырған жер артық.

4. Алғашқы сауда-сауда, кейінгі сауда-дауға.

5. Ақша болса, алақанда сорпа қайнайды.

6. Арзан болса, алушыдан ынсап кетеді,

Қымбат болса, сатушыдан ынсап кетеді.

7. Базар-ақшалыға базар, ақшасыздарға назар.

8. Базар-бай, алушы-кедей.

9. Қарыз, қарызды беру-парыз.

10. Саудагер малын сатады, делдал ажарын сатады.

11. Теңгелі жерде теңге жоқ.

12. Сауда садақпен тең, иілсіз тез түзе алмайсың.

13. Ақшада ақыл жоқ, сондықтан қалта таңдамайды.

14. Базарға барып бағыңды сана.

15. Базарлы жақын байымас,

16. Бай бауырын танымас,

17. Сауда досқа қарамас.

18. Бір пайда-пайда, Екі пайда- қайда.

19. Есептелмеген бәрі түгел

20. Қарыз-қатынасты бұзады.

21. Қолдағының құны жоқ.

22. Қарыз күліп келеді, жылап қайтады.

23. Саудада достық жоқ,

Сәлемде борыштық жоқ.

24. Іздегенің айда, қара сиырың қайда?

25. Байлық мұрат емес, жоқтық ұят емес.

26. Несиеге ет жесең, сүйегі ішіңді жыртар

27. Ақшада көз жоқ.

28. Қарыздарда иман жоқ.

29. Үйдегі сауданы базардағы нарық бұзады

30. Жақсымен сауда қылсаң, кері болмас,

Жаманмен сауда қылсаң тегіс болмас.

 

 

«Қаржы» пәні бойынша тест сұрақтары.

7 тақырып. Мемлекеттік бюджет.

1. Мемлекеттің міндеттері мен функцияларын іске асыруды қаржымен қамтамасыз етуге арналған орталықтандырылған ақша қоры.

а) Қаржы

б) Бюжет

в) Шығын

с) Табыс

2. Мемлекеттік бюджеттің функциялары:

а) өндіру, бөлу

б) өндіру, тұтыну

в) тұтыну, бөлу

с) бөлу, бақылау

3. Қазақстанда мемлекеттік бюджет арқылы ЖІӨ-ң қанша пайызы бөлінеді?

а) 10%

б) 20%

в) 30%

с) 40%

4. Бюджет жүйесі қандай қағидаларға негізделген?

а) біртұтастылық, ашықтылық, жариялылық

б) ашықтық, нақтылық

в) толықтық

с) біртұтастылық, толықтық, нақтылық, жариялылық

5. Реттеу механизміне не жатады?

а) субсидия

б) субвенция

в) реттеуші табыс көзі

с) барлық жауап дұрыс

6. Бюджеттің негізгі проблемалары:

а) Төлемдердің төленбеуі

б) Еңбекақы бойынша қарыз

в) дұрыс жауабы жоқ

с) барлық жауап дұрыс

7. 1996 жылы халықаралық талаптарға сай сыныптама қалай ауыстырылды?

а) санап, сынап, ішкі сынып, ерекшелік

б) бөлім, тауар, параграф, бап

в) топ, ішкі функция, мемлекеттік мекеме

с) сынып, параграф, тарау

8. Шығыстар кірістерден көп бұл-

а) тапшылық

б) тең

в) артықшылық

с) дефицит

9. Жекелеген аймақтардағы бюджеттің кіріс және шығыс бөліктерінің өзара тең болуы.

а) горизонтальды теңестірілуі

б) вертикальды теңестірілуі

в) реттеуші табыстар

с) бекітілген табыстар

10. Бюджет жүйесін құрудағы басты құжат.

а) Конституция мен бюджет жүйесі туралы Заң

б) Бюджет жүйесі туралы Заң

в) Үкімет пен Конституция

с) Үкімет

11. Мемлекеттік бюджеттің қанша функциялары бар?

а) 2

б) 3

в) 4

с) 5

12. Мемлекеттік бюджеттің сапалық сипаттамасы

а) барлық жауап дұрыс

б) Ұлттық экономиканы басқарудың басты механизмі

в) мемлекеттің негізгі қаржы көзі

с) мемлекеттік орталықтандырылған ақша қорын жасау.

13. Федеративті мемлекетке бюджет неше бұрыннан тұрады?

а) 3

б) 4

в) 2

с) 5

14. Унитарлы мемлекеттерде қандай бюджет жүйесі қолданылады?

а) орталық және жергілікті бюджеттер

б) мемлекеттік бюджет

в) федералдық бюджет

с) орталық мемлекеттің бюджеті

15. ҚР-ң бюджет жүйесі бюджет құрылымының қандай термин анықталады?

а) унитарлық

б) федеративтік

в) монархиялық

с) республикалық

16. Орталықтандырылған мемлекеттік қорларды толықтырумен байланысты болып келетін қаржы саясатының бағыты.

а) фискалдық қаржы механизмі






Не нашли, что искали? Воспользуйтесь поиском:

vikidalka.ru - 2015-2019 год. Все права принадлежат их авторам! Нарушение авторских прав | Нарушение персональных данных