ТОР 5 статей: Методические подходы к анализу финансового состояния предприятия Проблема периодизации русской литературы ХХ века. Краткая характеристика второй половины ХХ века Характеристика шлифовальных кругов и ее маркировка Служебные части речи. Предлог. Союз. Частицы КАТЕГОРИИ:
|
Sour, salty, greasy, crunchy, stale, tough, watery, spicy, sugary, bony1) Indian food is often very hot and ___. 2) I suppose this milk is bad, it is very ___. 3) I’m sorry for being so noisy, but this apple is ___. 4) I can’t eat this stake any more, it’s too ___ for me. 5) Haven’t we got any fresh bread? This loaf is ___. 6) I don’t like ___ fish. 7) I don’t eat fried bacon, it is ___. 8) Fizzy drinks are very __ and can be bad for your teeth. 9) These crisps were ___, now I want to drink. 10) They didn’t like my soup, it was ___. I should have put more vegetables in it.
Exercise 3.6. Combine the following dialogue: Student A: a client in a restaurant, who is reading the menu and wants more information about definite dishes Student B: a waiter in a restaurant, who describes different dishes to a client
Exercise 3.7. Read the recipe and fill in the gaps with suitable verbs: Stuffed tomatoes Ingredients: 4 large tomatoes 4 tablespoons of rice 1 large onion 2 cloves of garlic 2 cups of olive oil 1cup of water some parsley a pinch of salt and pepper 2 tablespoons of finely grated breadcrumbs
Preparation: - First wash the tomatoes and, 1)___ off the tops. - Then 2)___ out the flesh with a spoon and 3)___ it in a bowl. - 4)___ the empty tomatoes on a baking tray. - Finely chop the onion, garlic and parsley. - Add them to tomato flesh. - 5)___ the rice and one cup of olive oil to the mixture. - 6)___ the mixture with salt and pepper. - Mix the ingredients thoroughly with a wooden spoon. - 7)___ the tomatoes with the mixture and 8)___ them with their tops. - 9)___ the rest of the olive oil and the water over the tomatoes. - Sprinkle them with the breadcrumbs. - Put the tomatoes in the pre-heated oven. - 10)___ for about 50 minutes. - Serve with fresh baked, home-made bread. - Exercise 3.8. Translate the following dialogues into English:
Dialogue 1. A. – Мне очень нравится это блюдо. Как ты его готовишь? B. - Я крупно режу постную свинину и жарю ее на растительном масле 10 минут, затем добавляю овощи и специи и тушу все вместе 15 минут на медленном огне, подливая мясной бульон. A. – Какие овощи ты добавляешь в это блюдо? B. – Обычно я кладу томаты, цукини, сладкий перец и зелень – петрушку, укроп и базилик. Но не забудь сначала почистить томаты и цукини от кожуры. A. – Мясо получается очень нежным и мягким. B. – Да, это благодаря бульону, но не переливай его в блюдо, так как оно может получиться водянистым.
Dialogue 2. A. – Из чего приготовлен этот салат? B. – Наш шеф готовит его из королевских креветок, приготовленных на гриле, разных видов листового салата, поджаренных кедровых орешков. Приготовление соуса он держит в секрете, у него необычный, пикантный вкус. A. – Я возьму этот салат как холодную закуску, а на горячее я бы хотел заказать тонко нарезанные кусочки ягненка, запеченного в сливочном соусе с молодым картофелем. B. – Замечательный выбор, сэр. На десерт я бы порекомендовал вам фрукты с шоколадным муссом или яблочный пирог. A. – Боюсь, шоколадный мусс слишком сладкий, а выпечку я не люблю. Я лучше возьму мороженое со свежей клубникой.
Exercise 3.9. Translate the following text into English: Как правильно готовить ростбиф? Приготовление блюда, которое считается визитной карточкой английской кухни, оказалось не таким и сложным. Секрет в том, что, прежде чем запекать ростбиф в духовке, его необходимо целиком обжарить на чугунной сковороде. Возьмите 2 -2,5 кг говяжьей вырезки, посолите, поперчите, как следует обжарьте целиком, после чего запекайте при температуре 180 градусов около двух часов. От времени запекания зависит степень прожарки. Во время запекания ростбиф нужно поливать красным вином и соком от мяса. Правильно приготовленный ростбиф снаружи покрыт корочкой, а внутри сочный, нежный и очень вкусный!
Exercise 3.10. Choose the right variant: 1) Preserving is a way of: a. cooking food b. storing food c. selling food 2) To cook something (usually about vegetables) in a little hot oil or fat is: a. to fry b. to roast c. to sauté 3) To cook an egg in or over gently boiling water without its shell is: a. to poach b. to boil c. to sauté 4) A dish which contains too much water and has little taste is: a. juicy b. blend c. watery 5) When we ‘stuff’ any product (e.g. tomatoes) we: a. peel away its skin b. take out its flesh c. fill it with a mixture of bread, rice, onion etc. 6) A hot meal made by cooking vegetables and meat (fish) slowly in liquid for a long time is: a. roast beef b. chicken curry c. stew 7) To put vegetables, fruits or nuts into boiling water for a short time is: a. to blanch b. to poach c. to sauté 8) A type of fungus used for producing alcohol in beer and wine, and for making bread rise: a. barley b. yeast c. ferment 9) Name the element that grains are rich in: a. protein b. carbohydrates c. water 10) Protein is substantially contained in: a. milk b. olive oil c. fruits
VOCABULARY bony bony meat or fish contains a lot of small bones breadcrumb very small pieces of bread that are used in cooking cast-iron made of cast iron (a type of iron that is hard) carbohydrates a substance that provides your body with heat and energy and which consists of oxygen, hydrogen, and carbon chop (v) to cut vegetables, meat, or wood into pieces crust the baked outer part of foods evaporate(v) if a liquid evaporates it changes into a gas grate (v) to rub cheese, vegetables etc against a rough or sharp surface in order to break them into small pieces lean meat does not have much fat on it peel (v) to remove the skin from fruit or vegetable pinch a small amount of salt, pepper etc that you can hold between your finger and thumb poach(v) to cook an egg in or over gently boiling water, without its shell prawn a small pink shellfish that can be eaten savoury (syn. piquant) smell or taste is strong and pleasant but is not sweet sour having a sharp acid taste, like the taste of a lemon sprinkle(v) to scatter small drops of liquid or small pieces of something stale is stale is no longer fresh or good to eat stock (syn. broth, bouillon) a liquid made by boiling meat or bones and vegetables, which is used to make soups or to add flavour to other dishes stir (v) to move a liquid or substance around with a spoon or stick in order to mix it together tough difficult to cut or eat underpin(v) to give strength or support to something and to help it succeed
Не нашли, что искали? Воспользуйтесь поиском:
|